Wanneer is mijn opzetborstel versleten?

Hoe zie ik dat mijn opzetborstel versleten is?

Het is belangrijk dat je op tijd je opzetborstels wisselt, daarom is het fijn dat je kunt zien dat je opzetborstel versleten is. Op tegenwoordig steeds meer opzetborstels zitten indicatoren. Deze indicatoren geven aan hoe ver je opzetborstel versleten is. Vaak hebben de indicatoren een andere kleur dan de andere borstelharen zodat ze goed opvallen. Bijvoorbeeld; de Sonicare Pro Results heeft groene borstelharen. Op de bovenste helft zitten hier een aantal clusters blauwe haren tussen. Deze blauwe haren verliezen hun kleur naarmate je de opzetborstel langer hebt gebruikt.

Opzetborstel versleten

Hoe kan die indicator zijn kleur kwijt raken?

De indicator haartjes verliezen door de tijd heen hun kleur. Je kunt je afvragen of deze afgifte niet schadelijk voor je is. Hier heeft de fabrikant wel over nagedacht en je hoeft je hier dan ook niet druk over te maken, deze indicatoren zijn er juist in jouw belang, zodat je op tijd wisselt. Versleten borstels maken niet alleen slechter schoon maar zijn ook niet goed voor je gezondheid.

Wat als mijn opzetborstel geen indicator voor slijtage heeft?

Als je opzetborstel geen gekleurde slijtage indicator haartjes heeft dan ben je op je eigen ogen aanwezen. Je kunt ook de kalender of agenda in de gaten houden voor het tijdig wisselen. Het standaard advies is minimaal eens per 3 maanden de opzetborstel te vernieuwen. Afhankelijk van je poetsgedrag kan dit natuurlijk anders zijn. Als je op het oog wilt zien of de borstel aan vervanging toe is, kijk naar de uiteinden van de borstelharen. Bij een nieuwe borstel staan deze netjes in clusters bij elkaar. Bij een versleten borstel staan de uiteinden verder uit elkaar. Als je minder hard poetst dan zullen de uiteinden minder hard slijten. Let dus ook op de voet van de borstelhaartjes, waar ze in borstel vast zitten. Daar ontstaat door de tijd heen aanslag waarin bacteriƫn eenvoudig nestelen.

De voordelen van op tijd je opzetborstel vervangen

Het op tijd vervangen van je opzetborstel heeft meerdere voordelen. De meest voor de hand liggende is dat een opzetborstel in goede conditie eenvoudigweg beter schoonmaakt. Zie het als een versleten afwasborstel, daarmee is het ook lastiger om iets schoon te borstelen dan met een borstel met stevige haartjes. Een andere reden is bacterie groei. Dit klinkt misschien vies, maar de aanwezigheid van bacterien is heel normaal. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken. Wel is de aanwezigheid van te veel (schadelijke) bacteriƫn niet goed voor je. Je kunt dit niet met het blote oog zien, maar het frequent (eens per 2 a 3 maanden) vervangen van je borstel biedt hier voldoende bescherming tegen.

Opzetborstel vervangen indicator